Kolme omenapuutamme tuottavat satoa enemmän kuin me itse tai tuttavamme pystymme syömään, säilömään tai leipomaan. En ole koskaan pakastanut omenaviipaleita talvea varten, nyt ajattelin kokeilla sitäkin.

Oksat roikkuvat maassa asti:

Kahden päivän sato:

 
Omenasose
 
3,5 kg omenoita
n. 2,5 dl vettä
sitruunanmehua
1 kg hillosokeria
vaniljatanko
 
- laita pestyt lasipurkit 100 asteiseen uuniin vikka siksi aikaa, kun sose on valmista purkitettavaksi, tai ainakin puoleksi tunniksi. korkit laita kuumaan veteen likoamaan
- pese ja pilko omenat, en koskaan kuori näitä omia omenoita. Keitä palaset vesitilkassa pehmeiksi ja survo ne sitten soseeksi
-punnitse sose, sitä pitäisi olla n. 3 kg, lisää sitten vesi, sitruunanmehu, vaniljatangon siemenet ja hillosokeri
-keitä sosetta 10minuuttia välillä sekoittaen
- kaada sitten sose kuumiin purkkeihin (itse annan purkit olla pellillä ja lisään soseen siinä), pyyhi reunat ja sulje kannet tiiviisti.


 
Omenahillo
1 kg omenoita
 2 dl vettä
ripaus inkivääriä
pari ripausta vaniljasokeria
1 pkt hillo-marmeladisokeria
 
- laita lasipurkit 100 asteiseen uuniin hillon tekemisen ajaksi ja kannet kuumaan veteen
- kuori ja pilko omenat, keitä vesitilkassa puolikypsiksi (noin 5 minuuttia)
- jos haluat hillosta pehmeää, soseuta se tässä vaiheessa
- lisää sokeri, inkivääri ja vaniljasokeri ja keitä 5 minuuttia
- kuori pinnalta vaahto ja anna seoksen jäähtyä 15 minuuttia
- kaada kuumiin purkkeihin, sulje kannet ja säilytä jäähtymisen jälkeen viileässä

Ihanaa hilloa:


On ne kauniita. Ja hyviä!