Vietämme omenaviikkoa, eli Suomen kasvisten merkitsemää teemaviikkoa. Tänään meillä oli vuorossa leipomista omenasta. Lapset halusivat omenakakkua, joten valitsin tämän ikivanha Pirkka-ohjeen. Vai olisiko peräti vanhalta K-keittiö ajalta? Alkuperäinen ohje on  rengasvuokaan. Lapset tykkäävät enemmän matalista kuin korkeista kakuista, joten tämä tehtiin melko isoon vuokaan (halk. 27cm). Rengasvuoassa tai korkeammassa vuoassa kakku on muhkean korkea. Välipalalla herkuteltiin :)

 

150 gr voita

1 dl fariinisokeria

1 dl sokeria

2 munaa

4 dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

1 tl soodaa

1 tl vaniljasokeria

2 tl kanelia

0,5 tl inkivääriä

2 hapanta omenaa (300gr)

1 dl omenatäysmehua

 

Kuorrutus:

100 gr maustamatonta tuorejuustoa 

(käytimme maustamattoman lisäksi appelsiinituorejuustoa)

1 rkl omenatäysmehua

1 dl tomusokeria

1 tl vaniljasokeria

 

0,5 dl pistaasipähkinöitä

 

  • kuori ja raasta omenat
  • vaahdota pehmeä rasva ja sokerit
  • lisää munat yksitellen hyvin sekoittaen
  • sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan omenaraasteen ja omenamehun kanssa. Sekoita vain sen verran, että ainekset sekoittuvat.
  • kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun rengasvuokaan 
  • paistetaan 175asteessa 50-60minuuttia

 

  • valmista kuorrutus:
  • notkista tuorejuusto hyvin sekoittaen
  • lisää tomusokeri, vaniljasokeri ja omenamehu
  • sekoita hyvin (minä vatkaan sähkövatkaimella)
  • kuorruta kakku ja koristele

Kuvan muistin napata vasta kun oli eka kierros kakkua tarjoiltu..