Perjantaina leivoin välipalaksi (ruis-)hiivaleipää. Puolitoista leipää katosi niihin parempiin suihin (hoitolapset, omat ja kavereita), joten ei muuta kun toinen juuri pulputtamaan ja uusi taikina alulle, että loppukin perhe saa tuoretta leipää. Taikina on jälleen helppo valmistaa ja leipä maistuu niiin hyvälle :)

2 isoa leipää

juuri:

0,5 l vettä

30 gr hiivaa

2 rkl siirapppia

6 dl hiivaleipäjauhoja

  • lämmitä vesi kädenlämpöiseksi, liota hiiva siihen.
  • lisää siirappi ja jauhot, sekoita
  • anna taikinajuuren käydä puolisen tuntia (ei niin tarkkaa, pe jätin sen käymään, kun luin lapsille unisadun ja odottelin, että nukahtavat, eli aikaa meni reilusti yli puoli tuntia) niin, että alkaa kuplia

taikina:

2 tl suolaa

30 gr sulaa/juoksevaa marg. tai öljyä

n. 8 dl hiivaleipäjauhoja (käytin tällä kertaa yli puolet ruisjauhoja)

  • lisää juuritaikinaan suola, rasva ja jauhoja sen verran, että taikina on hyvän tuntuista leipomiseen
  • leivo heti alustuksen jälkeen leivät (meillä 60cm:n uuni ja siihen kaksi leipää vierekkäin on sopiva määrä)
  • anna kohota liinan alla kaksinkertaisiksi, pistele tai koristele ppinta
  • paistetaan uunin alatasolla 200asteessa 20minuuttia
  • sopii pakastettavaksi!