Pari päivää ollaan herkuteltu synttärisankarin herkuilla, joten tänään oli vuorossa terveellinen välipala -täysjyväpatonkia. Terveellisyyden lisäksi on myös hyvää. Meillä ainakin yksi lasten suosikki välipala on tuore, lämmin leipä. Mä laitan lähes aina leipiin ja sämpylöihin sekaisin jauhoja, eli tyyliin mitä kaapista löytyy. Nyt tulikin todella hyvä sekoitus, kun täysjyväjauhojen lisäksi laitoin pikkasen ruisjauhoja, pikkasen ohrajauhoja ja pikkasen tavallisia vehnäjauhoja. Ohjeella voi tehdä myös sämpylöitä tai leipiä. Ohje on Liperin Myllyn Luomu Täysjyvävehnäjauhopussin sivusta otettu, tässä ohje suoraan pussista.

Annoksesta tulee kolme uunipellille sopivaa patonkia.

 

5 dl vettä

50 gr(1 pss) hiivaa

2 tl suolaa

2 tl sokeria

5 dl täysjyväjauhoja

5-7 dl vehnäjauhoja

0,5 dl öljyä t. voita

  • lämmitä vesi kädenlämpöiseksi
  • liota hiiva siihen tai jos käytät kuivahiiva, sekoita se jauhoihin
  • lisää suola ja sokeri sekä osa jauhoista vatkaten joukkoon
  • alusta loput jauhot, lisää viimeiseksi öljy/rasva
  • kohota taikinaa 15 minuuttia liinan alla
  • vaivaa sitten lisää ja leikkaa taikina kolmeen osaan, muotoile patongeiksi ja kohota vielä liinan alla
  • tee kohonneisiin patonkeihin viillot ja paista 225asteessa 15-20minuuttia