Vanhan hyvän mutta kuvattoman ohjeen nosto!  Näitä leivoin jokin aika sitten ja ei voi muuta sanoa kuin että aina yhtä maistuvia -ja sokerisia :)

IMG_1783-normal.jpg

-------------------- 

Meillä on huomenna kerhossa kahvivuoro ja jotain tarjottavaa sinne piti leipoa. Jostain tuli yhtäkkiä mieleen kristallipullat, vanhat hyvät kristallipullat. Niitä en olekaan leiponut ikuisiin aikoihin, joten piti hetki kaivella leivontakansioista, että ohje löytyi.

 

Unohdin laskea valmiit mutta noin 20 tulee yhdestä annoksesta.

2 dl vaniljakastiketta (vanillaa)

1 dl vettä

1 dl sokeria

0,5 rkl vaniljasokeria

0,5 rkl kaardemummaa

0,5 tl suolaa

1 pss kuivahiivaa

6 dl vehnäjauhoja

50 gr voita

voiteluun:

50 gr voita

1 dl sokeria

1 rkl vaniljasokeria

  • kuumenna vaniljakastike ja vesi reilusti kädenlämpöiseksi
  • lisää sokerit, kaardemumma, suola ja osa jauhoista, joihin kuivahiiva on sekoitettu
  • lisää loput jauhot pienissä määrissä ja alusta aina kunnolla ennen seuraavan erän lisäämistä
  • lisää pehmeä voi ennen viimeisiä jauhoja
  • kohota liinan alla lämpimässä 30-40minuuttia (itse kohotin melkein tunnin)
  • kaada taikina jauhotetulle pöydälle ja pyörittele siitä kaksi n. 25 cm:n pötköä, jotka jaetaan 12 osaan
  • pyörittele pulliksi tai tee palasta pötkö ja siitä solmu
  • anna kohota vielä pellillä puolisen tuntia
  • paistetaan 225asteessa 8 minuuttia
  • mittaa voiteluun tarkoitetut sokerit kulhoon ja sulata rasva
  • voitele kypsät pullat voisulalla ja kierittele sokerissa (kierittelin pullat aivan kuumina, joten ovat niin sokerisia että..)