Itse tehty leipä on niin hyvää, että usein tulee tehtyä erilaisia. Toissa päivänä leivoin ranskanleipää. Aina niin hyvää tuoreena -eikä yhtään terveellistä ;) Tämä ohje on jonkun blogista napattu mutta olen ottanut vain ohjeen ylös, enkä merkannut tekijää.

Liian lämpimänä leikattu. Mutta juuri silloin parasta.

 
50 gr tuorehiivaa
5 dl haaleaa vettä
(2 tl hunajaa)
2 tl siirappia
1 dl oliiviöljyä (käytin voita, oliiviöljyä oli vain tippa pullon pohjalla)
1,5 rkl sormisuolaa (käytin tavallista, sormisuolalla tulee kyllä parempaa)
2 dl durumvehnäjauhoja (käytin grahamjauhoja)
10-11 dl vehnäjauhoja
 

  • murenna hiiva kulhoon ja lisää vesi, hunaja, siirappi, oliiviöljy ja suola, sekoita kunnes hiiva liukenee
  • lisää jauhoja vähitellen, kunnes taikina on pehmeää ja kimmoisaa
  • kohota liinan alla 40minuuttia
  • kun taikina on kohonnut, jaa se kahteen osaan, vaivaa hetki ja muotoile limpuiksi. Voi käyttää vuokaa (voitele ja voit ripotella  siemeniä pohjalle), minä laitoin suoraan pellille
  • kohota vielä puoli tuntia
  • voitele hieman vedellä, ripottele pinnalle suolaa ja paista 200asteessa uunin keskiosassa 25-30minuuttia
  • jäähdytä ritilän päällä

Tämä kerkesi nousta hieman liikaa, koska uunissa ollut ruoka ei kypsynyt ajallaan. Nousi siis hieman liikaa ja paistuttuaan levesi, koska en käyttänyt vuokaa. Makuun ei vaikuttanut, ulkonäkö vain on ei-niin-ranskanleipämäinen.