Viikonlopuksi leivoin patonkia. Tosin sitä ollaan syöty tänään, koska patonkikori unohtui kotiin ;) Hyvää oli vieläkin mutta pakastin kuitenkin muutamat, eihän tuo montaa päivää säily. Tämä patonkiohje on Ruoanvalmistus-kirjasta, jota olen 18-vuotta sitten (esikoinen mahassani!) Talouskoulussa kovasti opiskellut! Ohje on niin perus-perusohje, kun mikään voi olla. Ehkäpä juuri siksi palaan siihen yhä uudelleen ja uudelleen. Jauhoja vaihtelemalla (itse käytän aina muitakin jauhoja kuin pelkkää vehnää) ja täytettä laittamalla, maku on aina erilainen mutta joka kerta niin hyvä.

 

1 litra vettä

100 gr hiivaa

(tai 2pss kuivahiivaa)

1 rkl suolaa

100 gr rasvaa

vajaa 2kg jauhoja

(osan voi korvata esim. grahamjauhoilla)

  • lämmitä neste kädenlämpöiseksi
  • jos käytät oikeaa hiivaa, liota se reilusti lämpimään nesteeseen
  • jos käytät kuivahiivaa, sekoita se jauhoihin
  • lisää suola veteen
  • lisää jauhot pienissä erissä vatkaten veteen
  • kun taikina on hiukan kiinteytynyt, lisää loput jauhot käsin alustaen niinikään pienissä erissä
  • ennen viimeistä jauhojen lisäämistä, lisää pehmeä rasva taikinan sekaan
  • ohjeen mukaan patonkitaikina pitäisi alustaa erittäin kiinteäksi mutta itse kyllä jätän sen aina pehmeämmäksi
  • jaa taikina 8:aan osaan, kauli ne ohuiksi levyiksi ja kääri rullalle
  • ennen rullaamista taikinalle voi ripotella yrttejä, puristettua valkosipulia, juustoraastetta...
  • kohota liinan alla
  • kohonneisiin patonkeihin tehdään terävällä veitsellä poikittaisia viiltoja

 

  • rapean pinnan saamiseksi, patongit voidellaan vedellä juuri ennen paistamista
  • paistetaan 225asteessa 15-20minuuttia
  • jäähdytetään peittämättä!

 

Huom!

  • samalla ohjeella voi tehdä myös ranskanleipää, tällöin jaa taikina kuuteen osaan ja pyörittele ne sileiksi tangoiksi
  • ranskanleivät kohotetaan ja kohonneeseen leipään tehdään viillot
  • voidellaan vedellä ja paistetaan 225astessa 20-30astetta