Kierroksen salainen parini lähetti mulle tämän ohjeen. Tässä on yksi syy, miksi niin tykkään näistä sly-kierroksista -saa uusia, tuttujakin ohjeita, joita ei muuten tulisi tehtyä :) Tästä klassikosta sain myös gluteenittoman version, sitä postausta myöhemmin. Tämä torttu päätyi perjantain pph-kerhon kahvipöytään. Onneksi söin itsekin siellä, sillä murustakaan ei tullut kotiin takaisin :) Tein kaksi virehttä tätä torttua leipoessa: tein tortun liian isoon vuokaan, joten pohjasta tuli liian ohut ja lohkoin omenat liian isoiksi, kun luulin niiden menevän enemmän kokoon. Mutta kylkeen kasa kanelilla maustettua kermavaahtoa niin unohtui liian ohut pohja. Torttu oli kyllä erittäin maistuva, todella herkullinen. Eettisistä syistä :D korvasin calvadoksen manteliaromilla ja se sopikin todella hyvin. Teen tätä toistekin, enpä taas osaa sanoa, miksi on jäänyt aiemmin kokeilematta. Kiitos parilleni!

IMG_2342-normal.jpg

taikina:

100 gr voita

3 dl vehnäjauhoja

1 dl tomusokeria

1 kananmuna

pohja:

500 gr (3-4) omenoita

100 gr voita

2 dl sokeria

2 rkl calvadosta

- leikkaa voi palasiksi ja nypi jauhojen ja sokerin kanssa murumaiseksi seokseksi. Riko muna ja vatkaa kevuesti, lisää taikinaan. Sekoita tasaiseksi ja laita taikina jääkaapppiin odottamaan.

- lohko kuoritut omenat reiluiksi paloiksi

- valitse lieden ja uuninkestävä astia (halk. 24cm). Sulata siihen voi, lisää sokeri ja settele omenalohkot vieri viereen, lisää myös calvados. Kuumenna hiljalleen ja keitä seosta, kunnes vuokaan muodostuu karamellimainen ja kullanruskea seos. Anna jäähtyä hieman.

- kauli taikinasta vuoan reunoja peittävä kansi ja paina reunat sisään. Pistele haarukalla muutama höyryaukko taikinaan.

- paistetaan 200asteessa 25-30minuuttia

- anna tortun jäähtyä hieman ja kumoa se sitten väärinpäin lautaselle. Tarjoa haaleana kermavaahdon tai vaniljajäätelön kera.

IMG_2341-normal.jpg

IMG_2346-normal.jpg