Maalaisleipä on meidän kaikkien herkkua. Eräänä päivänä päätin pitkästä aikaa leipoa sitä itse ja  päikkäriaikana laitoinkin taikinan nousemaan ja lasten herättyä leivät uuniin. Kävi vähän hassusti ...3minuutin päästä uunista nousi musta savu, palohälytin alkoi huutaa, lapset vierellä kirkuivat (iloisina..). Ei muuta kun ovea ja ikkunaa auki ja leivät pois uunista. Pinta oli palanut mutta sisu näytti hyvälle.. Hetken tuumaustauko: uunin lämpotilaa pienemmäksi, folio hetkeksi päälle ja leipäset uuniin takasin. Ja tsadaa, leipä oli loppujen lopuksi mitä herkullisinta :) Sisältä ei ollut ollenkaan palanut, pohja ei maistunut palaneelta, eli ainostaan tuo pinta kärähti. Lapset söivät hyvällä halulla :D Olisivat toki saaneet muuta syömistä mutta halusivat tuoretta leipää! Meidän uunille vaan tuo lämpö taisi olla liikaa. Kokeilen vielä uudelleen hiukan alemmalla lämmöllä, sillä maku oli todella hyvä.

Ohje on täältä.

Ja tällainen siitä sitten tuli :


3 dl vettä
4 rkl fariinisokeria
1 dl grahamjauhoja
1 pss kuivahiivaa
6 dl vehnäjauhoja
1 rkl suolaa
2 tl oliiviöljyä

 
  • mittaa kädenlämpöinen vesi, sokeri ja grahamjauhot+hiiva kulhoon ja sekoita, anna seisoa 10minuuttia kunnes alkaa kuplimaan
  • lisää puolet jauhoista ja suola vatkaten joukkoon, alusta loputkin jauhoista joukkoon ja alusta taikinaa käsin 10min tai 4 min koneella
  • öljyä iso kulho ja nosta taikina kohoamaaan 1,5 tunniksi liinan alle
  • jaa kohonnut taikina kahteen osaan ja kaulitse suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Rullaa ja anna kohota vielä puoli tuntia
  • laita uuni lämpiämään 275asteesen
  • laita uunin pohjalle uunivuuallinen vettä, jotta uunin ilma tulee kosteaksi ja näin ollen leipä saa rapean kuoren
  • nosta myös toinen pelti kuumenemaan. Kun on lämmennyt nosta leivät suoraan lämpimälle pellille ja vedä viillot leivän pintaan
  • poista vesivuoka
  • paistetaan 10minuuttia, käännä lämpö pois päältä ja annan paistua vielä jälkilämmössä 15minuuttia