Makoisaa ja paljon onnistuneita ruoka- ja laivontakokemuksia kaikille lukijoilleni vuodelle 2012!!

Meillä olikin niin riehakas uusi vuosi, että huhhuh :D No, heh. Otettiin vuosi vastaan kotona kahdestaan ukkokullan kanssa -käytiin leffassa, kotiin tultuamme tehtiin hyvää ruokaa, juotiin kuoharii, syötiin karkkia ja kateltiin lisää leffoja. Heräsimme sohvalta pari minuuttia vaille 12, eli juuri sopivasti kerettiin ulos katsomaan ilotulitusta :) No, johan tulitteet olivat paukkuneet tauotta klo 18 alkaen..

 

99%:sti, kun teemme ns. hyvää ruokaa, se on kalaa. Näimme kaupassa todella hyvännäköisiä ahvenfileitä ja niitä ostimmekin ison kasan. Hiukan suolaa, pippuria, leivitys ruisjauhoissa ja pannulle voissa paistumaan. Herkkua!

 

Jouluksi piti tehdä jo punajuurivuokaa mutta en kerennyt, joten ahvenien kanssa sitä olikin maukas maistella. Olen ennenkin huomannut, että järvikalojemme kanssa maistuu punajuuri.

Kuva on todella huono. Pikku digikameralla ei valoisuus ole priimaa..

punajuuria (laitoin tuohon 4kpl "normaalin kokoista" punajuurta)

1 sipuli

2 valkosipulinkynttä

1 tl suolaa

rakuunaa (ripotelleen pinnan "vihreäksi")

mustapippuria

200 gr juustoa (laitoin n. 150gr vuohenjuustoa ja n. 50 gr punahomejuustoa)

200 gr smetanaa/kermaa (laitoin molempia suhteessa 150gr/50gr)

- keitä punajuuret kuorineen, kuori ja pilko ne TAI

kuori punajuuret, pilko niitä hieman niin kypsyvät nopeammin ja kypsinä raasta/suikaloi/pilko. Laita voideltuun vuokaan.

- silppua sipulit ja lisää vuokaan

- sekoita ja mausta

- silppua juustot sekaan, sekoita hieman

- lisää smetana/kerma

- paistetaan 175-200asteessa 45minuuttia

 

Tässäpä kuva koko annoksesta:

lisänä höyrytettyjä kukka-ja parsakaaleja sekä lanttua, palanen aurajuusto-savukalaa sekä katkarapu-tilli-kermakastiketta. Bon appetit!

 

Lisäkkeenä myös katkarapusalaaatti:

katkarapua, majoneesia, tilliä, mausteita.

 

Jälkkäriksi suklaamoussea

200 gr suklaata (käytimme 150 grPolkaa (SLY:ltäni saamaani :) sekä 50 gr tumma suklaata)

2 valkuaista

2 dl kermaa

loraus kahvia

- keitä kahvi, lisää se kuumana kulhoon, jonne myös pilko suklaat

- sulata suklaa vesihauteessa

- vatkaa kerma

- vatkaa valkuaiset

- sekoita sula, hieman jäähtynyt suklaa kermavaahtoon ja sekoita

- lisää varovasti sekoittaen valkuaiset

- annostele kulhoihin, mousse on parhaimmillaan oltuaan jääkaapissa jonkun aikaa

-----

Kokkaamme mieheni kanssa usein yhdessä, kuten nytkin. Minä sulattelin suklaata, mies vatkasi kerman, vatkasi myös valkuaiset. Siinä suklaan sekoittelun lomassa miehen tehtyä jotain muuta, sain jonkun väläyksen ja kaadoin valkuaiset kerman joukkoon. Sinänsä ei vahinkoa vielä sattunut. Mutta sitten mies tuli suklaata jäähdyttelemään, kun minä tein jotain muuta ja kaatoi jäähtyneet suklaat kerma-valkuaiskulhoon ja vatkasi sen vatkaimella sekaisin. Sitten sattui se vahinko, kuten tiedetään: massa oli kiisseliä, löysää. No, vatkasin vielä yhden mun joukkoon ja laitoin sen kulhon jääkaappiin. Lähdimme kauppaan ja leffaan ja päätimme, jos sieltä tullessamme muutaman tunnin kuluttua seos on velliä, laitamme sen pakastimeen. Sitten mietimme jatkoa :) Kaupasta vaivihkaa nostin kärryyn valmiin suklaamoussepussin :)

Tsadaa, neljän tunnin jääkaapitus oli saanut moussen mousseksi! Se oli todella kuohkeaa ja maistuvaa. Yhtä parhaimmista mousseista mitä olen koskaan tehnyt.